Re: TRENING 13 LATKA ! ! !
Nie bądźcie niedowiarkami. Ja mam 16 lat i też trenuję siłowo. Co prawda nie mam typowej siłowni i raczej nigdy nie próbowałem bić rekordów wyciskania na ławce ani martwego ciągu. Pamiętam jak byłem młodszy, miałem jakieś 12 lat to brałem na klate 50kg tylko raz, teraz po 4 latach ani razu nie próbowałem ciskać na klatę, ale mój rekord to 48 pompek takich, że za każdą dotykam klatą do podłogi. Było to podczas zaliczeń w gimnazjum. Nie zazdrościłem, bo byli tacy co robili po 60-70 pompek, niestety ja tego pompkami bym nie nazwał, nie uginali łokci nawet do kąta prostego, ale nie mi było oceniać, najwyraźniej ja niepotrzebnie się produkowałem, skoro panu od w-fu wystarczały ich babskie

. Rekord na drążku jak do tej pory to 16 podciągnięć podchwytem. Wracając do tego 13 i 14 latka. Myślę, że możecie spokojnie się rozwijać, nie obciążajcie zbytnio kręgosłupa i dobierajcie ciężary w miarę swoich możliwości. Ja wykonuję tylko takie ćwiczenia, które nie obciążają kręgosłupa. Hantle na siedząco, pompki, podciąganie na drążku, bieganie, przysiady, rozciąganie na drążku, na ziemi, brzuszki. Próbójcie robić ćwiczenia pod względem techniki i ilości powtórzeń a nie obciążeń nie wiadomo jakich. Co z tego , że dasz radę podnieść na klatę 80kg raz. Spróboj zrobić 20-30 powtórzeń z 50kg?

Zapewniam, że to da Ci dużo więcej. Osobiście jakieś 2 lata temu podniosłem ( tak przypadkowo - remont był) no to wziąłem 3 worki z klejem 30 kg na raz i przeniosłem jakieś 10 m. Teraz nie próbowałem, czekam z tym jeszcze 2 lata. Ważę 68-70kg przy wzroście 178cm. Pozdro
P.S: Kriss ma rację, nie ma co się przechwalać mi też możecie nie wierzyć ani ja Krisowi, że miał 50 cm w łapie ale to tylko wybór każdego z nas czy wierzyć czy nie. Skoro pudzian w moim wieku cisnął 160kg to dlaczego koleś dwa lata młodszy ma nie wycisnąć 2 razy mniej ? Przecież to absurd. Bansujcie

elo